آزاد سازی سوسنگرد

نامه مقام معظم رهبري به فرمانده لشكر 92 زرهي اهواز
در بخشي از نامه مقام معظم رهبري به سرهنگ قاسمي آمده است: به نظر و تشخيص ما بايد به همان روال كه عصر صحبت شد پيش برود و تيپ آمده باشد كه صبح وارد عمل شود در غير اين صورت مسئوليت سقوط سوسنگرد با هر كسي است كه از اين تصميم عدول كرده است.


 25 آبان 1359 مقام معظم رهبري با بني صدر صحبت كردند و درخواست كردند تيپ 2 لشكر 92 زرهي در عمليات آزادسازي شركت كند و بني صدر هم گفت «شما به آنجا برويد و من هم دستور مي‌دهم» ولي شب عمليات فرمانده لشكر كه شهيد فلاحي بود گفت بني صدر دستور داده تا تيپ 2 فردا بدون اجازه او وارد عمليات نشود.
مقام معظم رهبري نيز اين موضوع را به امام خميني(ره) اطلاع دادند و امام نيز فرمودند «فردا سوسنگرد بايد آزاد شود.» به همين دليل مقام معظم رهبري طي نامه‌اي به فرمانده لشگر 92 زرهي دستور دادند كه بايد در عمليات شركت كنند و شهيد چمران هم زير آن نامه نوشتند در غير اين صورت من اعلام جرم مي‌كنم و شهيد فلاحي هم اين موضوع را قبول كردند و فرداي آن روز حمله آغاز شد و با پيروزي، سوسنگرد را آزاد كردند و اهواز هم از تهديد عراق خارج شد.
در متن نامه مقام معظم رهبري به سرهنگ غلامرضا قاسمي، فرمانده لشكر 92 زرهي اهواز آمده است:

شب دوشنبه 26/8/59
ساعت 1:10
سركار سرهنگ قاسمي فرمانده لشكر 92 زرهي اهواز
با سلام
شنيدم تيمسار ظهيرنژاد به شما تلفن كرده‌اند كه تيپ 2 فردا وارد عمل نشود مگر بنا به امر. منظورشان امر آقاي رئيس جمهور است. من اين عدول از تصميم عصر را قابل توجيه نمي‌دانم. اين بمعناي تعطيل يا به ناكامي كشاندن عمليات فردا است.
استعداد دشمن چنان است كه آن دو گروهان پياده ياراي كار درستي در برابر آن ندارند و اگر تيپ وارد عمل نشود در حقيقت تك انجام نگرفته است. صبح اگر براي تصميم نهايي بخواهيم منتظر آمدن تيمسار ظهيرنژاد بمانيم وقت خواهد گذشت.
جوانان ما در سوسنگرد حداكثر تا صبح مقاومت خواهند كرد و صبح زود اگر ما قدري بار دشمن را سبك نكنيم همه نابود خواهند شد و شهر كاملاً سقوط خواهد كرد. خلاصه اينكه به نظر و تشخيص ما كار بايد به همان روال كه عصر صحبت شد پيش برود و تيپ آمده باشد كه صبح وارد عمل شود در غير اين صورت مسئوليت سقوط سوسنگرد با هر كسي است كه از اين تصميم عدول كرده است.
با سلام سيدعلي خامنه‌اي


شهيد مصطفي چمران در پايه نامه مقام معظم رهبري ادامه داد:
*من رسماً اعلام جرم مي‌كنم
بنام نماينده‌ امام و نماينده شوراي عالي دفاع از اين همه اهمال و اتلاف وقت و به هدر رفتن خون جوانان شكايت دارم؛ چند روز است كه فرياد مي‌كشم تا بالاخره ديشب جوابي شنيده شد، امروز انتظار عمل داشتم، متأسفانه نشد، امروز صبح در حضور سركار [اشاره به سرهنگ قاسمي] و سرهنگ شهبازي ايرادات و نظرات خود را گفتم، و شما فكر كرديد و جواب داديد كه فردا صبح زود انجام مي‌شود و الان مي‌بينم كه مي‌خواهند به تأخير بياندازند و اين يعني مرگ 500 جوان و سقوط سوسنگرد و حميديه و اهواز و من در اين صورت همه شما را در مقابل خدا و خلق مسئول مي‌دانم.
دكتر چمران
 

شرح عملیات

سوسنگرد آزاد شد

مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب "هویزه ،آخرین گامهای اشغالگر"از مجموعه کتابهای "روزشمار جنگ ایران وعراق"حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:
دو شنبه26آبان 1359 8 محرم 1401 17 نوامبر 1980
عراق در ادامه فعالیت و فشار خود برای تسخیر سوسنگرد، بار دیگر تانکها را وارد شهر کرد . چند دستگاه تانک تا ده متری مسجد جامع ( مقر نظامی شهر ) پیشروی کرد که با انهدام دو دستگاه آن، این حمله متوقف و به شکست منجر شد .

با این وجود از یک سو با طولانی و تنگ تر شدن حلقه محاصره و از سوی دیگر فشارهای پیاپی دشمن که بمباران و گلوله باران شهر همراه بود، باعث قطع تدارکات و پشتیبانی و بالا رفتن آمار و شهدا مجر وحین شد. واحد عملیات سپاه سوسنگرد وضعیت شهر را در ساعت 10 صبح چنین گزارش می کند : جنگ تن به تن در غرب شهر ادامه دارد . سپاه آخرین گلوله ها و مهمات خود را مصرف کرده است . زخمی ها در مسجد انباشته شده اند و بچه ها به یکدیگر وصیت می کنند . ( 1 )
استانداری خوزستان نیز درباره همین ساعت سوسنگرد می نویسد : دشمن از سمت جنوب سوسنگرد به شهر وارد شده و حمله از هر چهار طرف ادامه دارد . هویزه نیز زیر آتش توپخانه دشمن است و کلیه راههای ارتباطی آنجا تحت کنترل دشمن می باشد. ( 2 )
 از سوی دیگر از اولین ساعات روز ( در چارچوب عملی ات ذکر شده در قبل ) حمله نیروهای خودی به خط مقدم و نیز اجرای آتش روی عقبه های دشمن شروع شده است . بنا به گزارش سپاه خوزستان، نیروهای عراقی در حمودی زیر آتش توپخانه قرار گرفته اند . تعدادی از تانک های دشمن نیز مورد حمله هلی کوپترهای هوانیروز قرار گرفته و منهدم شدند. گزارش هاعراق در ادامه فعالیت و فشار خود برای تسخیر سوسنگرد، بار دیگر تانکها را وارد شهر کرد . چند دستگاه تانک تا ده متری مسجد جامع ( مقر نظامی شهر ) پیشروی کرد که با انهدام دو دستگاه آن، این حمله متوقف و به شکست منجر شد . با این وجود از یک سو با طولانی و تنگ تر شدن حلقه محاصره و از سوی دیگر فشارهای پیاپی دشمن که بمباران و گلوله باران شهر همراه بود، باعث قطع تدارکات و پشتیبانی و بالا رفتن آمار و شهدا مجر وحین شد. واحد عملیات سپاه سوسنگرد وضعیت شهر را در ساعت 10 صبح چنین گزارش می کند : جنگ تن به تن در غرب شهر ادامه دارد . سپاه آخرین گلوله ها و مهمات خود را مصرف کرده است . زخمی ها در مسجد انباشته شده اند و بچه ها به یکدیگر وصیت می کنند . ( 1 )
استانداری خوزستان نیز درباره همین ساعت سوسنگرد می نویسد : دشمن از سمت جنوب سوسنگرد به شهر وارد شده و حمله از هر چهار طرف ادامه دارد . هویزه نیز زیر آتش توپخانه دشمن است و کلیه راههای ارتباطی آنجا تحت کنترل دشمن می باشد. ( 2 )
 از سوی دیگر از اولین ساعات روز ( در چارچوب عملی ات ذکر شده در قبل ) حمله نیروهای خودی به خط مقدم و نیز اجرای آتش روی عقبه های دشمن شروع شده است . بنا به گزارش سپاه خوزستان، نیروهای عراقی در حمودی زیر آتش توپخانه قرار گرفته اند . تعدادی از تانک های دشمن نیز مورد حمله هلی کوپترهای هوانیروز قرار گرفته و منهدم شدند. گزارش هاحاکی از دستپاچگی و به هم ریختگی نیروهای عراقی است . در ساعت 11 ، اولین دسته از تانک های عراقی، شامل 8 تانک، از سوسنگرد گریختند و تا پل کرخه کور عقب نشینی و از آن عبورکردند. ( 3 )
 خبر تهاجم موفق خودی، به مدافعین شهر رسید . آنان ابتدا باور ن می کنند، تا این که حدود ظهر فرمانده عملیات سپاه یا تنی چند از برادران شخصاً از شهر بیرون می روند و پیشروی خودی را مشاهده می کنند. ( 4 ) در ساعت 30 / 13 ، حلقه محاصره شکسته می شود . نیروهای خسته شهر که ثمرات مقاومت خود را می بینند، همپای نیروهای کمکی به پاکسازی شهر می پردازند . دشمن با به جا گذاردن تعدادی کشته و زخمی و دادن 45 اسیر عقب نشینی می کند.
 25 تانک و خودرو با مقادیر زیادی مهمات جزء غنائم است وحدود 40 تانک و خودرو نیز منهدم گردیده است . از این سو علاوه برمقرهای نظامی، بازار شهر، بیمارستان، جهادسازندگی و بسیاری از منازل مسکونی خسارات فراوانی دیده اند . اجساد هشت تن از برادران پاسدار که دشمن از روی آنها با تانک عبور کرده است، گویای صحنه های نبرد چند روزه است . ( 5 )
نتیجه به دست آمده، حاکی از صحت این تحلیل است که نیروهای دشمن در صورت عدم مقاومت موثر در برابرشان، اهداف خطرناکی را دنبال می کنند، ولی چون تنها از برتری کمّی  خود در نیروی انسانی و ادوات جنگی سود می برند و برتری کیفی ندارند و به خصوص از نظر روحیه در وضع نامناسبی به سر می برند، تهاجم جدی و نسبتاً ق وی علیه آنان بسیار موثر است.
 این مطلب در پیوست طرح عملیاتی شماره 3 لشکر 92 زرهی اهواز، مورخه 25 / 8 / 59 ، دربند » ت « پیوست تحت عنوان » هدفهای احتمالی « چنین آمده است: دشمن چنانچه موفق شود شهر سوسنگرد را تصرف و موقعیت خود را در این شهر تثبیت نماید، با پشتیبا نی یگانهای مستقر در الله اکبر خواهد توانست به جناح سمت چپ تیپ 3 تک نموده، پس از عبور از کرخه خود را به پادگان دشت آزادگان برساند؛ چنانچه موفق به این کار شود، با تقویت یگانهای مستقر در مقابل اهواز، به اهواز نیز تک خواهد کرد . در بند » ج « تحت عنوان » کارایی رزمی و روحیه « چنین آمده  است : آنچه در طول مدت عملیات ثابت شده، دشمن فاقد کارایی و آموزش لازم در جنگ بوده و روحیه پرسنل به خصوص رده های پائین فوق العاده ضعیف است و تمایل به جنگ ندارند و ادامه جنگ هم به خاطر فشاری است که توسط عوامل بعثی به آنها وارد می شود. ( 6 )
 در پی شکست سریع و غیر منتظره عراق در سوسنگرد، رسانه های خبری جهان ناباورانه، با این رویداد برخورد کردند و به همین خاطر در این زمینه به سکوت فرو رفتند و روال خبری گذشته را همچنان ادامه دادند . صدای امریکا در ساعت 6 صبح امروز گفت : یکی از سنگین ترین و فشرده ترین جنگ های دو ماهه اخیر ایران و عراق در اطراف شهر مرزی سوسنگرد جریان دارد .
 رادیو تهران ضمن تائید تهدید سوسنگرد از سوی عراقیها اظهار داشت که نیروهای ایران با جنگ خانه به خانه مانع از پیشروی عراقیها شده اند . تحلیل گران نظامی تصمیم عراق در گشودن جبهه ای تازه در خوزستان کوشش می دانند که عراق برای دست یابی به یک پیروزی بزرگ، پیش از رسیدن فصل زمستان به آن دست زده است . ( 7 ) بخش عربی رادیو لندن در ساعت 30 / 16 از بغداد گزارش داد : اگر عراقیها شهر سوسنگرد را به تصرف خود در بیاورند، می توانند از ناحیه شمال ارتباط اهواز را با سایر نقاط ایران قطع کنند و ارتباط زمینی این شهر را از جاده آسفالته گرفته تا راه آهن و نیز شبکه های متعدد لوله های نفتی با تهران به کلی قطع و چهره ناگوارتری به جنگ بدهند که دورنمای آن بسیار خطرناکتر از آنچه خواهد بود که تاکنون پیش بینی شده است. ( 8 )

همین رادیو در ساعت 30 / 20 به نقل از رویتر می گوید : سوسنگرد از نظر سوق الجیشی برای عراقیها اهمیتی ندارد و دلیل آنکه عراق نیروی جنگی خود را متوجه سوسنگرد کرده، این است که روحیه نیروهای ایرانی را، که به شدت مقاومت کرده اند، بشکند . ( 9 )
 رادیو لندن به نقل از خبرنگار خود در بغداد می گوید : شهر سوسنگرد با جمعیت حدود 30 هزار تن از نظر سوق الجیشی برای عراقیها اهمیت دارد . چون تسخیر آن به عراق این امکان را می دهد که نیروهای تهاجمی خود را به طرف شمال متوجه کند و ارتباط شهر اهواز را با سایر نقاط کشو ر قطع کند . آبادان که در جنوب اهواز قرار دارد، در محاصره است . چنانچه عراقیها اهواز را تسخیر کنند، اطمینان پیدا خواهند کرد که مناطق نفت خیز خوزستان را نیز در اختیار دارند، لذا هدف آتی عراق سوسنگرد خواهد بود، به این علت که این شهر پایگاهی برای نیروهای عراقی خواهد شد . عراق به ساختن جاده های جدید مبادرت کرده تا بتواند مهمات و وسایل را به ویژه از عماره به نیروهای مسلح خود برساند . روی هم رفته خط مشی عراق با هدف ابتدایی آنها یعنی سرنگون کردن رژیم آیت الله خمینی در ایران تطابق دارد . امید عراق این است که با قطع جریا ن نفت، ایران دچار مشکلات و گرفتاریهای داخلی گردد. ( 10 )
 رادیو لندن به نقل از تایمز و با اشاره به حمله عراق به سوسنگرد می گوید : عراق می کوشد تا قبل از آغاز کنفرانس سران عرب که هفته آینده در امان برگزار می شود، حداکثر امتیازات ممکنه را به دست آورد . فرمانده ان نظامی عراق در جنوب ایران با اطمینان خاطر از امکان تصرف آبادان در هفته آینده سخن می گویند . این احتمال نیز وجود دارد که عراقیها قصد دارند لااقل تا قبل از آغاز فصل بارندگی، که از سرعت عملیات آنان خواهد کاست، کوششهای خود را در جهت تصرف اهواز متمرکز نمایند. ( 11 )
 آسوشیتدپرس دربارۀ اوضاع سوسنگرد و ارتباط آن با اهداف عراق در مورد اهواز چنین گزارش می کند : در حالی که جنگ خلیج فارس وارد نهمین هفته خود می شود، نیروهای ایران و عراق به خونین ترین و شاید حساس ترین مرحله جنگ رسیده اند . جنگ برای به دست گرفتن کنترل شهر سوسنگرد وارد چهارمین روز شده است . عراق ادعا کرده 700 ایرانی را در این شهر به قتل رسانده است . جنگ سوسنگرد به دلایل تاکتیکی و استراتژیکی دارای اهمیت است . از لحاظ تاکتیکی بعد از جنگ خرمشهر، این عمده ترین درگیری طرفین است . از نظر استراتژیکی، در صورتی که عراق سوسنگرد را بگیرد راه را برای حمله گاز انبری به اهواز باز خواهد کرد .
 نیروهای عراقی اهواز را زیر آتش توپخانه سنگین خود گرفته اند . در حالی که آبادان کاملاً به محاصره درآمده، عراق توجه خود را به اهواز معطوف کرده است . تصرف اهواز راه را برای کنترل  بقیه استان خ وزستان و چاههای نفت آن باز خواهد کرد . ناظران نظامی معتقدند تهاجم عراق به سوسنگرد از چند روز قبل برای این شورع شد که با فرا رسیدن بارانهای زمستانی، آب رودخانه های کرخه و کارون طغیان می کند و نیروهای عراق در گل و لای فرو می برد. ( 12 )
  رئیس جمهور، بنی صدر، در مصاحبه با تلویزیون مجارستان گفت : ارتش ایران شدیداً تقویت شده و آماده است ضربه مهلکی به نیروهای عراقی وارد آورد . نیروهای تازه نفس به ارتش پیوسته اند و ما قادریم محاصره آبادان را بشکنیم . در حال حاضر مشغول تضعیف تاکتیکی دشمن هستیم و زمان حمله را تعیین خواهیم کرد . ما مجهز به وسایل جنگی جدیدی هستیم که بزودی در خدمت ارتش قرار می گیرد . ( 13 ) وی در مصاحبه با روزنامه انقلاب اسلامی گفت : از مدتها قبل از اینکه عراق به تهران حمله هوایی کند، معلوم بود نقشه های حساب شده ای در کار است و من به دفعات برای امام نوشته و گفته ام … منتهی این نقشه ها چگونه به اجرا درمی آیند و باچه دست هایی ؟ آن دستها است که باید قطع گردد تا مردم راحت شوند. ( 14 )
 در این باره، روزنامه کویتی الرای العام می نویسد : نبرد بر سر قدرت بین رهبران ایران و خیابانها و بازار کشیده شده و در حالی که ای ران در آغاز جنگ، در مورد سقوط رژیم عراق شرط بندی می کرد، اکنون به این نتیجه رسیده که جنگ کنونی نه تنها موجب استحکام هرچه بیشتر رژیم عراق شده، بلکه اقدامات مبارزاتی را برای کسب قدرت بین ریاست جمهوری و نخست وزیر و سایر ارگانهای موثر ایران علنی و تشدید نموده است. ( 15 )
  کار دادرسی به اتهامات محمدرضا سعادتی، عضو سازمان مجاهدین خلق در دادگاه انقلاب اسلامی پایان یافت . وی که به جرم تبادل اطلاعات و گرفتن وسایل جاسوسی از شوروی دستگیر شده بود، به ده سال زندان محکوم شد . به دنبال این حکم، سازمان مجاهدین خلق با صدو ر اطلاعیه ای سعادتی را قربانی سازش جمهوری اسلامی با امریکا خوانده و خواستار آزادی وی شده است. ( 16 )
 سازمان کمونیستی پیکار در سر مقاله نشریه خود خواهان رویگردانی از جنگ با رژیم عراق و تبدیل آن به یک جنگ داخلی شده است . در این مقاله ضمن بررسی اوضاع داخلی،چگونگی و شرایط کشاندن جنگ به داخل مرزها و ایجاد آشوبهای داخلی آمده : امروز در بستر بحران ناشی از جنگ، توده ها بیش از پیش نسبت به رژیم حاکم بیزار می شوند . در چنین شرایطی، کمونیستهای راستین، کمونیستهایی که بیکرانه در راه انقلاب پیش می روند، خواهان بر هم زدن صلح داخلی هستند . آنان از صلح تحت حاکمیت بورژوازی نفرت دارند و این نفرت را به میان توده ها می برند . آنان از هر نارضایتی جرقه ای می سازند و از هر جرقه شعله ای درخشان به پا می کنند . آنان می دانند که نهیب انقلاب فردا در گرو برافروختن شعله های خشم انقلابی ا مروز توده هاست . کمونیستها می کوشند تا به کوچکترین نارضایتی و اعتراض توده ها جهت داده، توده ها را در مسیر مبارزه علیه حکومت سرمایه بکشند . بنابراین وظایف ما روشن است، برای این که انقلاب فرا برسد، باید خشم ناشی از جنگ و حکومت ستمگران را با بذرآگاهی انقلابی پ رورش داده، اعتراضات و تظاهرات آنان را به مبارزه متشکل علیه حکومت تبدیل سازیم هرچه بیشتر دامنه جنبش سراسری را گسترش دهیم . اگرچه شعار تبدیل جنگ ارتجاعی به جنگ داخلی، یک شعار استراتژیک است، اما این شعار بدون تدارکات قبلی تحقق نخواهد یافت . حتی اگر موقعیت انقلا بی بر جامعه مستولی شود، ولی ما تدارک لازم را ندیده باشیم، جنبش راه به پیروزی نخواهد کشاند. ( 17 )
  درباره اقدامات صلح سازمان ملل، روزنامۀ کریستین ساینس مانیتور خبر داد که اولاف پالمه ( نخست وزیر پیشین سوئد )، امروز قرار است وارد تهران شود و از جانب دبی ر کل سازمان م


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







تاريخ : دو شنبه 27 آبان 1392 | 13:35 | نویسنده : ALIREZA GOTVANDI |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.